КАК ДА ИЗБЕРТЕ ПОДХОДЯЩА СИСТЕМА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ? 

Ако искате да осигурите защитата на дома си, видеонаблюдението е най-сигурният начин. Особено важно е да изберете както добрата система, така и професионалната инсталационната компания. Има много налични системи и ако това изглежда малко объркващо, ето някои неща, които трябва да се вземат под внимание при избора на система за видеонаблюдение. 

 • Кого да попитате? 

 Разбира се, най-добрите, които можете да попитате, са тези, които се занимават с изграждане на системите за сигурност; които разполагат с широка гама системи за видеонаблюдение за търговски обекти и жилищни имоти. Ние ще ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат при избора. 

• Какви камери? 

 Ако камерите ще бъдат инсталирани навън, трябва да се вземат под внимание годишните температурни разлики. Важно е да изберете правилен корпус и правилния тип камера. За вътрешен монтаж да се има предвид, че в различна среда камерите може да се нуждаят от определен вид защита /срещу висока влажност, прах, по-висока или по-ниска от нормалната стайна температура/, а правилният доставчик на системата за видеонаблюдение ще може да препоръча идеалния модел. 

 •Да бъдат ли видими камерите? 

 Трябва да решите дали искате системата за видеонаблюдение да бъде лесно видима или скрита. За жилища би било по-разумно да монтирате камерите на видни места. Това действа като възпиращ фактор на хората с лоши намерения и те избягват домове, в които са инсталирани системи за видеонаблюдение. 

•Яркост и детайлност на изображението? 

Ако се нуждаете от високо ниво на качеството, би било разумно да изберете устройства с по-висок мегапикселов рейтинг, както и това, че някои камери са по-подходящи за условия на слаба осветеност. Ние ще ви посъветваме кой би бил най-подходящия вариант, при вашите условия и нужди. 

 •Колко камери да имате? 

 Това зависи, разбира се, от размера на района, който искате да покриете. Ако при някои по-големи сгради ще бъдат използвани 8, 10 или повече камери за покриване на всяка точка, то за типичен жилищен дом не бихте имали нужда от повече от 4 до 6 камери, които биха могли да бъдат разположени стратегически около периметъра, за да ви дадат пълна представа за околността. 

•Как да изберете доставчик на техниката? 

 Има много фирми, които предлагат търговски и вътрешни системи за сигурност и е разумно да изберете някой, който ще ви гарантира качествена техника с висока гаранция и добър сервиз. Да може правилно и точно да ви посъветва какво да се подбере при вашите нужди от сигурност. Да може да предложи няколко възможности в зависимост от вашия бюджет, за да получите правилната система на достъпна цена. Видеонаблюдението винаги е било ефективен от гледна точка на разходите начин за защита на имущество. Можете да сте сигурни, че вашият дом е в безопасни ръце. Достъпната цена прави видеонаблюдението много предпочитано допълнение към традиционните алармени системи и вашият дом винаги ще бъде наблюдаван ден и нощ. 

ВИДОВЕ КАМЕРИ 

В днешно време има голямо разнообразие от налични видове камери за сигурност. Основните и най-често използвани са следните няколко вида: 

•Инфрачервени (IR) камери  

•Куполни камери 

•Моторизирани /PTZ/ камери 

•Скрити камери. 

•Инфрачервените (IR) камери произвеждат цветно видео с висока резолюция през деня. При ниска осветеност или без осветление те минават в черно-бял режим . IR камерите могат да „осветяват района” чрез автоматично превключване от цветно към черно/бяло. Когато има пряка светлина, работят в цветен режим, а когато няма светлина, инфрачервените осветители се включват и позволяват да видите много по-изчистени детайли, както при слаба светлина, така и без светлина. Устойчиви са на атмосферни влияния и издържат на високи и ниски температури. 

•Предимства на куполната камера. Различните видове на куполите включват: инфрачервени куполи, вътрешни куполи, куполи на открито, куполи, защитени от вандализъм, и куполовидно регулируеми куполи за моторизирани камери. Класическите „пушени” куполни камери предлагат допълнителна степен на сигурност, тъй като зад опушеното стъкло не се вижда обективът и съответно не е ясно накъде е насочен той. Покритието не оказва влияние върху качеството на картината. От куполната камера можем да очакваме ясна цветна картина с висока резолюция. Повечето моторизирани камери са в корпус тип купол. 

•PTZ или моторизирани камери. Това са камери, които могат да се управляват чрез DVR, софтуер за дистанционно гледане на компютър, телефон и / или джойстик. Те могат да се въртят нагоре, надолу, наляво и надясно. Имат възможност за приближаване на образа /ZOOM/; също така да ги програмирате да обхождат предварително настроени маршрути, където можете да ги накарате да наблюдават определени райони. Летища, казина, големи универсални магазини, пристанища, паркинги и други обекти са примери за места, които използват PTZ (Pan Tilt Zoom Cameras). 

•Скритите камери. Те предлагат висока степен на наблюдение. Ако не искате някой да знае, че има камера, използвайте скрита такава. Фалшивите димни детектори, датчици за движение, часовниците, ароматизатори, знаците EXIT са примери за типа скрити камери, които се използват. Основният недостатък е, че скритите камери нямат инфрачервени способности, които ограничават ефективността им при слаба светлина. Освен това много скрити камери не са устойчиви на атмосферни влияния, така че те не са толкова полезни, колкото инфрачервените и куполните камери, когато се използват на открито. 

DVC® - Digital Video Coммunications

От първото си появяване на пазара през 2003 година, DVC® стана регионална марка и днес предлага на потребителите си всички предимства на технологията за HD аналогов (AHD) и IP видео наблюдение заедно с двойна и хибридна, безжична или IP, видео технология. Изпробвана в многобройни приложения през последните 15 години, тя се превърна в синоним на надеждни и гъвкави видео решения за различни потребители - от жилищни до малки и средни предприятия, дори в големи търговски, промишлени и обществени пространства. Това доверие на крайните потребители и професионалистите в областта на техническата безопасност DVC® решенията заслужават не само заради прилагането на най-новите технически характеристики, но и за иновативните стойности, които бяха добавени от експертите в областта на научноизследователската и развойната дейност и информационните технологии в Аларм Аутоматика.

►►Софтуер и приложения за лесно гледане и управление на DVC® AHD или IP рекордер NVMS-1000 е уникално приложение за CMS за управление и преглед на множество записващи устройства едновременно (всички аналогови / AHD DVC® DVR и DVC® NVR). Броят на устройствата от различните технологии (аналогови, AHD и IP), свързани с CMS, е неограничен. Максималният брой камери, които могат да се видят, зависи от конфигурацията на самия компютър. На практика това означава, че потребителите могат бързо и лесно да използват функцията “”плъзгане и пускане”” на мишката, за да избират само желаните камери от отделния рекордер (в зависимост от приложението и нуждите от гледане), т.е. не е необходимо да разполагате с всички камери от всеки рекордер на екрана. За по-големи приложения е наличен професионален multiserver CMS DVC® NVMS-5000, който позволява на администратора да преглежда до 300 000 наблюдавани устройства за гледане на живо и управление на състоянието на системата за видеонаблюдение. Всички DVC® рекордери също така поддържат уникалното безплатно мобилно приложение SuperLive PLUS, налично за смартфони и таблетни компютри, налични в App Store и Google Play. Приложението се използва за преглед на записите и камерата на живо, за локално записване на SD картата на мобилен телефон и за преглед на записани SD записи, както и за предупреждаване на потребителите за събития, предизвикани от детектиране на движение или самите входни аларми на рекордера. Приложението DVC® WatchDogV2 е предназначено за мониторинг на мрежов рекордер DVC®, при който операторът от едно централизирано местоположение има общ преглед на състоянието на всички рекордери в локалната мрежа или през интернет. Основните параметри, които се следят, са захранване на рекордера (включено / изключено), състоянието на камерата и състоянието на твърдия диск (проблем с капацитета и състоянието на диска или загуба на диска). Софтуерът също така разполага с архитектура клиент - сървър, многооператорен, работа с SQL Server база данни, разширения на различни модули по желание на клиента, поддръжка на множество типове рекордери, автоматично отчитане - имейл, SMS и уеб интерфейс.

►►Разделителна способност Разделителната способност представлява общият брой пиксели, от които е създадено едно изображение във видеоклип или в едно изображение. С увеличаването на броя се увеличава качеството на видеоклипа и се създава много рязко изображение. Разделителната способност се получава като множество от броя на хоризонталните и вертикални пиксели и за да се улесни разграничаването на различни резолюции, термини като 4K, UHD или QHD се използват за изясняване. В момента аналоговите системи DVC видеорекордер с висока разделителна способност могат да бъдат разделени на три различни групи в зависимост от използваната от тях резолюция на дисплея:

• HD разделителна способност - AHD 1.0 системи (до 1Mpx или 1280x720px),

• FHD (Full HD) разделителна способност - AHD 2.0 (до 2Mpx или 1920x1080px),

• QHD (Quad HD) разделителна способност - AHD 3.0 (до 4Mpx or 2560 1920px) и

• UHD разделителна способност (Ultra HD) - AHD 4.0 (до 8.3Mpx или 3840 x 2160px). DVC® IP видео устройствата, по подобен начин, както и аналоговите, могат да се разделят на три различни групи, в зависимост от използваната от тях разделителна способност:

• FHD разделителна способност (Full HD) - H.264 системи за компресиране на видео ( до 2Mpx или 1920x1080px),

• QHD разделителна способност (Quad HD, 4 x HD резолюция) - H.265 системи за компресиране на видео (до 4Mpx или 2560x1440px), и

• UHD разделителна способност (Ultra HD) - H.265 системи за компресиране на видео (до 8.3Mpx или 3840 x 2160px). Що се отнася до възпроизвеждането на тези разделителни способности на монитори или мобилни устройства, можем по аналогия да свържем HD с 1K разделителна способност, Full HD с 2K разделителна способност, Quad HD с 3K разделителна способност и Ultra HD с 4K разделителна способност не само на най- съвременните телевизори и компютърни монитори, но и на някои от най-добрите мобилни устройства.


S­­ecurity Systems
S­­ecurity Systems
S­­ecurity Systems►►До 5Mpx разделителна способност по коаксиален кабел С разделителна способност от 5Mpx, технологията AHD се доближава до IP видео. Използвайки аналогов сигнал за HD видео сигнал чрез коаксиален кабел на разстояние до 500 метра, технологията AHD може да се използва за създаване на система за видеонаблюдение, която покрива голяма площ с мегапикселово качество на картината от 5MPX, 4Mpx, 2Mpx и 1Mpx.

►►4 в 1 технология Всички аналогови камери с висока разделителна способност могат да бъдат свързани с DVC® AHD рекордери. Чрез просто нагласяне в менюто на рекордера се избира един от аналоговите протоколи: AHD, HD-TVI, HD CVI или класическа аналогова технология. Технологията 4 в 1 позволява всички камери DVC® AHD да работят в един от четирите режима, което означава, че те са съвместими с всички HD аналогови записващи устройства: AHD, HD-TVI, HD CVI, както и стари аналогови записващи устройства

►►COC (Control Over Coax) Управлението на DVC® AHD камери чрез коаксиален кабел позволява достъп до менюто на камерата от самия рекордер. Също така, като се използва само коаксиален кабел, е възможно да се контролират DVC® AHD PTZ камери, без да е необходимо допълнително свързване чрез двужилен кабел, използвайки RS485 връзка. По този начин управлението на камерата е по-лесно, защото не е необходимо физически достъп до камерите, а също и по-евтино, защото за PTZ камерите не трябва да се прокарва допълнителен кабел

►►Пентабридни DVC® AHD видеорекордери При DVC® AHD рекордери, освен HD аналогови (AHD, CVI и TVI) и аналогови камери, е възможно да се свържат от 1 до 4 допълнителни DVC® IP камери. По този начин, освен допълнителните видео канали на рекордера,позволява и използването на IP технологията в HD аналогови системи. Разделителната способност на DVC® IP камери, които могат да бъдат свързани към пентабридни DVC® AHD рекордери, са 4Mpx, 3Mpx и 2Mpx с H.264 компресия. Това може да помогне, например, ако системата трябва да бъде надстроена чрез замяна на няколко съществуващи аналогови камери с AHD и IP камери, използвайки пентабриден DVC® AHD рекордер.

►►Разширено снимане на тъмно Инфрачервените светодиоди се използват за заснемане в пълна тъмнина. Такава светлина е невидима за човешкото око, но камерите, които я използват, са чувствителни към нея. DVC® външните инфрачервени камери, заедно с обичайните, използват различни нови видове IR светодиоди, като LED Array (има по-малко от 10 светодиода, по-дълъг живот, осигуряват ясни изображения с висока чистота и по- малки размери) или Black Glass LED (композитен материал, който пропуска инфрачервения спектър на светлината, но видимата светлина не преминава през него).

►►8Mpx H.265+ IP видеорекордери С въвеждането на новия стандарт за компресия H.265+ за високоскоростно предаване на изображения с висока разделителна способност до 8Mpx в съответствие с новия стандарт 4K (UltraHD), IP камерите DVC® могат да постигнат истинско качество на картината в широк диапазон от разделителни способности: 8Mpx с резолюция 3264 (H) x 2448 (V), 4Mpx с 2560 (H) x1440 (V), 5Mpx с 2592 (H) x1944 (V), 3Mpx с 2048 (H) x1080 (V) и 1.3Mpx с 1280 (H) x960 (V). Чрез комбиниране на различни камери, могат да се покрият нуждите на потребителите, за да се показват повече или по-малко подробности

►►H.265+ - High Efficiency Video Coding (HEVC) H.265+ е нов стандарт за компресиране, който осигурява видео с по-високо качество, 2 пъти по-висока компресия в сравнение с H.264, намалена скорост на битрейта с 33-50%, по-малко забавяне на видео сигнала, по-малко необходимо пространство за съхранение, а също така настройка и управление на всички камери чрез NVR.

►►PoE (Power Over Ethernet) Двойното захранване на нашите IP камери означава, че може да бъде захранвана от външно 12V DC захранване или чрез PoE рекордер директно с UTP кабел, свързан към RJ45 конектор, който значително опростява инсталацията. При IP рекордери, които нямат POE изходи, камерите се захранват чрез инсталиране на допълнителни POE суичове, а RJ45 на NVR-a се използва само за прехвърляне на данни.

►►По-добра защита, използвайки видео аналитични функции Видео анализите представляват възможността за автоматично анализиране на видеоклипа, за да се забележи и да се определят различни събития по време и пространство, които са от значение за сигурността. DVC® IP H.265+ камерите могат да използват основни функции на видео анализ, които се прилагат в тях, които също повишават нивото на сигурност. Тези функции са: проникване и пресичане на линия, при което се появява алармено събитие веднага щом някой премине линия, която потребителят е определил. Премахване на обект се използва за докладване на всички подозрителни събития в рамките на определени граници на защитената зона. В допълнение към това понякога е необходимо да зададете изключенията, при които видео анализите автоматично изпращат имейл съобщение до потребителя. Също така е възможно да се определи съдържанието на известието по имейл (заглавие, съдържание, получатели и дали изображението на събитието е прикачен файл в съобщението).

►►120dB True WDR Специалните DVC камери поддържат наистина широк динамичен диапазон (true WDR) до 120dB (стандартно 60dB) и предоставят ясни изображения в различни сценични формати, дори при задно осветяване. Ако камерата е насочена към прозореца или входа, тaзи камера позволява на потребителите да виждат през интензивна светлина, без да губят подробности.

►►Starlight DVC® IP камери Sony, водещ световен производител на потребителска електроника и електронни компоненти, използва технологията STARVIS за задно осветяване (изключителна видимост под STARlight). STARVIS или така наречената технология “Starlight” осигурява висококачествено цветно изображение и при ниски нива на яркост с висока чувствителност на видео сензора 0.002Lux @ F1.2.

►►Камери с моторизирани обективи Моторизираното увеличение или моторизираното варифокално увеличение се отнася до обектива вътре в камерата, който е свързан с мотор. Тази комбинация позволява на камерата да се фокусира върху различни части от записаната област дистанционно чрез рекордер (DVR, NVR), компютърен софтуер чрез интернет или мобилни приложения. Така че, ако сте далеч от вашата камера, все още можете да настроите обектива само с натискане на бутон.

S­­ecurity Systems
S­­ecurity Systems