КАК ДА ИЗБЕРТЕ ПОДХОДЯЩА СИСТЕМА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ? 

 

Ако искате да осигурите  защитата на дома си, видеонаблюдението е най-сигурният начин. Особено важно е да изберете както добрата система, така и професионалната  инсталационната компания. Има много налични системи и ако това изглежда малко объркващо, ето някои неща, които трябва да се вземат под внимание при избора на система за видеонаблюдение. 

 • Кого да попитате? 

 Разбира се, най-добрите, които можете да попитате, са тези, които се занимават с изграждане на системите за сигурност; които разполагат с широка гама системи за видеонаблюдение за търговски обекти и жилищни имоти.  Ние ще ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат при избора. 

• Какви камери? 

 Ако камерите ще бъдат инсталирани навън, трябва да се вземат под внимание годишните температурни разлики. Важно е да изберете правилен корпус и правилния тип камера. За вътрешен монтаж да се има предвид, че в различна среда камерите може да се нуждаят от определен вид защита /срещу висока влажност, прах, по-висока или по-ниска от нормалната стайна температура/, а правилният доставчик на системата за видеонаблюдение ще може да препоръча идеалния модел. 

 •Да бъдат ли видими камерите? 

 Трябва да решите дали искате системата за видеонаблюдение да бъде лесно видима или скрита. За жилища би било по-разумно да монтирате камерите на видни места. Това действа като възпиращ фактор на хората с лоши намерения и те избягват домове, в които са инсталирани системи за видеонаблюдение. 

•Яркост и детайлност на изображението? 

Ако се нуждаете от високо ниво на качеството, би било разумно да изберете устройства с по-висок мегапикселов рейтинг, както и това, че някои камери са по-подходящи за условия на слаба осветеност. Ние ще ви посъветваме кой би бил най-подходящия вариант, при вашите условия и нужди. 

 •Колко камери да имате? 

 Това зависи, разбира се, от размера на района, който искате да покриете. Ако при някои по-големи сгради ще бъдат използвани 8, 10 или повече камери за покриване на всяка точка, то за типичен жилищен дом не бихте имали нужда от повече от 4 до 6 камери, които биха могли да бъдат разположени стратегически около периметъра, за да ви дадат пълна представа за околността. 

•Как да изберете доставчик на техниката? 

 Има много фирми, които предлагат търговски и вътрешни системи за сигурност и е разумно да изберете някой, който ще ви гарантира качествена техника с висока гаранция и добър сервиз. Да може правилно и точно да ви посъветва какво да се подбере при вашите нужди от сигурност. Да може да предложи няколко възможности в зависимост от вашия бюджет, за да получите правилната система на достъпна цена. Видеонаблюдението винаги е било ефективен от гледна точка на разходите начин за защита на имущество. Можете да сте сигурни, че вашият дом е в безопасни ръце. Достъпната цена прави видеонаблюдението много предпочитано допълнение към традиционните алармени системи и вашият дом винаги ще бъде наблюдаван ден и нощ. 

 

ВИДОВЕ КАМЕРИ 

 

 

В днешно време има голямо разнообразие от налични видове камери за сигурност. Основните и най-често използвани са следните няколко вида: 

•Инфрачервени (IR) камери  

•Куполни камери 

•Моторизирани /PTZ/ камери 

•Скрити камери. 

•Инфрачервените (IR) камери произвеждат цветно видео с висока резолюция през деня. При ниска осветеност или без осветление те минават в черно-бял режим . IR камерите могат да „осветяват района” чрез автоматично превключване от цветно към черно/бяло. Когато има пряка светлина, работят в цветен режим, а когато няма светлина, инфрачервените осветители се включват и позволяват да видите много по-изчистени детайли, както при слаба светлина, така и без светлина. Устойчиви са на атмосферни влияния и издържат на високи и ниски температури. 

•Предимства на куполната камера. Различните видове на куполите включват: инфрачервени куполи, вътрешни куполи, куполи на открито, куполи, защитени от вандализъм, и куполовидно регулируеми куполи за моторизирани камери. Класическите „пушени” куполни камери предлагат допълнителна степен на сигурност, тъй като зад опушеното стъкло не се вижда обективът и съответно не е ясно накъде е насочен той. Покритието не оказва влияние върху качеството на картината. От куполната камера можем да очакваме ясна цветна картина с висока резолюция. Повечето моторизирани камери са в корпус тип купол. 

•PTZ или моторизирани камери. Това са камери, които могат да се управляват чрез DVR, софтуер за дистанционно гледане на компютър, телефон и / или джойстик. Те могат да се въртят нагоре, надолу, наляво и надясно. Имат възможност за приближаване на образа /ZOOM/; също така да ги програмирате да обхождат предварително настроени маршрути, където можете да ги накарате да наблюдават определени райони. Летища, казина, големи универсални магазини, пристанища, паркинги и други обекти са примери за места, които използват PTZ (Pan Tilt Zoom Cameras). 

•Скритите камери. Те предлагат висока степен на наблюдение. Ако не искате някой да знае, че има камера, използвайте скрита такава. Фалшивите димни детектори, датчици за движение, часовниците, ароматизатори, знаците EXIT са примери за типа скрити камери, които се използват. Основният недостатък е, че скритите камери нямат инфрачервени способности, които ограничават ефективността им при слаба светлина. Освен това много скрити камери не са устойчиви на атмосферни влияния, така че те не са толкова полезни, колкото инфрачервените и куполните камери, когато се използват на открито.